Efter valet 2010 stod det klart för mig och många andra att det fanns en tydlig opinion i Tullinge för en kommundelning. Vi i den politiska majoriteten valde därför att genomföra en oberoende utredning. Detta för att få kunskap och information om vad en kommundelning skulle kunna få för ekonomiska, demokratiska och sociala konsekvenser för medborgarna.
Vi ville se till att frågan verkligen utreddes grundligt. Vi ville också att utredningen skulle ha stor dignitet och saklighet. Därför valde vi att använda oss av Sveriges kommuner och landsting (SKL)s utredare. Björn Sundsröm som ledde utredningsarbetet, är ledande inom kommundelningsfrågor, och har erfarenheter från i stort sett alla delningar som har gjorts. Därför kände vi oss alla väldigt trygga i att utredningen skulle vara grundlig och av god kvalité.
Utredarna på SKL var färdiga i september 2011. Efter det såg vi till att det hölls dialogforummöten i alla våra stadsdelar för att på så sätt presentera informationen för medborgarna och lyssna in deras synpunkter. Informationen har även funnits tillgänglig på kommunens hemsida. Jag har mött många invånare framförallt i Tullinge och Tumba som varit intresserade av att berätta om sina synpunkter. En hel del av dessa menar att utredningen bekräftar det de trodde innan, dvs att vi vinner på ett sammanhållet Botkyrka, men några är också överraskade. Få trodde innan utredningen gjordes att Tullingeborna skulle vara förlorare. Men utredningen visar att det skulle krävas en skattehöjning med 1 krona för att kunna bibehålla nuvarande kvalite i skola och omsorg.
Vi är helt enkelt rikare tillsammans!
Efter att ha tagit del av utredningens slutsatser och lyssnat in diskussionen bland kommunens medborgare kan vi konstatera att alla medborgare gynnas av att vi håller ihop vår kommun. Det finns inte några påtagliga fördelar med en kommundelning.
Varje år genomför kommunen en undersökning om vad invånarna tycker om kommunens verksamheter. Eftersom vi är intresserade av att veta vad alla invånare tycker också om en kommundelning så kommer vi fråga det i undersökningen som genomförs under 2012. Det är ett bra sätt att ta reda på vad alla invånare tycker. Därför är det varken nödvändigt eller aktuellt med en folkomröstning i frågan.
Nu har vi satt ned foten och jag kommer att fortsätta att samtala med alla ni fantastiska invånare om hur vi tillsammans kan göra vår kommun ännu bättre!
Hur har du kommit fram till att kommunalskatten behöver höjas med 1 kr och gäller detta bara Tullinge eller också ‘Nya Botkyrka’?
Hej Ulf!
Utredaren Björn Sundström informerade alla partiers gruppledare om detta vid sin presentation i höstas.